Uit het leven van een boomtaxateur

Martijn van der Spoel vertelt!


De loopbaan

Al bijna 4 jaar werk ik weer bij Arbor Consultancy. Inmiddels ben ik tevens mede-eigenaar, samen met mijn compagnon Arjan Zoontjens, waar ik al meer dan 20 jaar mee samenwerk. Mijn loopbaan in de bomen is gestart als boomverzorger bij BSI in Baarn en geëindigd als teamleider Onderzoek & Advies.

Eigenlijk was ik altijd al geboeid door bomen en groen, bomen hebben iets bijzonders en mystieks. Van het vak boomverzorging had ik -bij gebrek aan kennismaking met- nog nooit gehoord, dus ging ik de hoveniersopleiding doen. Tijdens een stage in Engeland waren er wat studenten van het Merrist Wood College in bomen aan het klimmen, dat vond ik wel zo gaaf en toen mocht ik een dag met ze mee... Na een zaagcursus en de afronding van de hoveniersopleiding, wezen mijn ouders mij op een vacature “in de buurt” (Schiedam, wat later standplaats Kruisland bleek te zijn) voor een “ervaren” boomverzorger.

Binnen BSI werden er ontzettend veel interne cursusdagen georganiseerd. Daardoor heb ik alle werkzaamheden binnen het boomverzorgingsgebied wel doorlopen en ben ik een echte allrounder. Verder heb ik de cursus boombeheer van A tot Z gevolgd en alle benodigde certificaten behaald: BVC, ETW en ETT. Het echte vak leer je in de praktijk door het te doen. Een leven lang blijven leren is wel wat ik doe en in essentie wie ik ben. In 2008 ben ik boomtaxateur geworden, op dat moment, een voor mij logische volgende verdiepingsslag in het bomenvak.

De werkzaamheden

De belangrijkste werkzaamheden binnen Arbor Consultancy, zijn boomtechnisch onderzoek en boom effect analyses. Daarnaast bodemkundige analyses en de daaraan gekoppelde groeiplaats- en verplantadviezen, projectbegeleiding op sortimentskeuze, toezicht, boombescherming en uiteraard boomveiligheidscontroles. Specifieke NVTB werkzaamheden zijn waardebepalingen o.a. bij boom effect analyses en schadetaxaties.

De afwisselende vraagstukken die je bij boomtaxaties voorgelegd krijgt, maken het werk enorm gevarieerd. Het begeleiden van de klant die iets minder deskundig is op het gebied van bomen, is altijd een verrassende exercitie. Goed doorvragen naar wat nu de kern van het probleem is, levert altijd weer leerrijke inzichten op. Je spreekt toch een andere taal en het is ons vak om dat goed te verwoorden in een advies, waar de klant mee verder kan. Daarnaast biedt het boomtaxateurschap een goede combinatie van binnen- en buitenwerk. Het uitgangspunt van een goede taxatie is tenslotte het op locatie opnemen van de boom. Het uitwerken doe je weer op kantoor.

Vereisten in dit werk zijn volgens Martijn op praktisch vlak: dat je een zeer brede kennis hebt van bomen, groeiplaatsen en dat je weet welke reacties de bomen vertonen op beschadigingen. Theoretisch: dat je vervolgens die praktische kennis goed kan duiden, de richtlijnen van binnen en buiten kent en je met die combinatie een helder, onafhankelijk en juridisch en boomtechnisch sluitend rapport opstelt.

De werkomstandigheden

Basale schades werk je in je eentje uit en uiteraard leest er binnen het bedrijf altijd iemand mee. Bij ingewikkelde schadegevallen, die ook niet eenvoudig uit de richtlijnen zijn te halen of waarbij de emoties oplopen, bel ik even met een bevriende taxateur, om te horen hoe die daar tegenaan kijkt. Onze belangrijkste klanten zijn gemeentes, waterschappen, provincies en andere adviesbureaus zonder taxateur.

Tot slot

Pijnlijk blijft het als je bij een boomschade door een ernstig ongeval, foto’s van het ongeval zelf krijgt. Dat raakt je als mens en persoonlijk vind ik dat de minst leuke kant van het werk.

De gaafste taxatie ooit, was het taxeren van alle bomen in het voormalige Dierenpark Emmen. Vanwege een herontwikkeling, moest worden uitgeweken naar een andere locatie. Van origine was het een eeuwenoud landgoed, met bomenlanen, renaissancetuin en bosgebied in het centrum van Emmen. In 1935 werd het geopend als dierenpark en in 1938 trouwde de eigenaar met een tuinarchitecte. De laatste besteedde veel tijd aan het groen in het park en we hebben het dus over echt oude en bijzondere bomen. Ca. 900 stuks met onder andere eiken van 1,5 m dik.

Het tussen de giraffes lopen, met brullende leeuwen op de achtergrond, het had zomaar in Afrika kunnen zijn. Het uitvoeren van zo’n immens grote opdracht met drie samenwerkende taxateurs, voor mij de nestors in het vak, was minstens zo uniek. Ik kwam net kijken in de bomenwereld en wat kon ik allemaal wel niet van die mannen leren? De omvang van het werk, de -à acht mandagen- ingevulde rekenbladen en het narekenen daarvan was overigens niet minder memorabel!

De toenmalige eigenaars waren van mening dat ze niet alleen een vrijkomende locatie opleverden, maar een compleet volgroeid park achterlieten. De totale waarde van de bomen in het park was inderdaad verbijsterend. In 2016 werd het park heropend als een openbaar park, waar iedereen kan genieten van deze bijzondere locatie. De bomen staan er nog.

Download Nieuwsbrief
Boomtaxateur.nl

Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen (NVTB)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

©2023 NVTB | Contact | Rekenmodel
Privacy | Website: Vuijst Visuals